Tłuszcz świstaka dzięki swoim unikalnym właściwościom
od wieków stosowany jest jako sprawdzony środek w
przypadku napięcia, zmęczenia mięśni i stawów całego
układu mięśniowo-szkieletowego. Maść świstakowa koi i
odpręża po wysiłku i obciążeniu fizycznym, przynosi
dobroczynne ukojenie i odprężenie. Idealnie sprawdza
się również do intensywnego masażu po uprawianiu
sportu. Łatwo się wchłania, pomaga łagodzić
przeciążenia, doskonale wspomaga ukrwienie skóry.
Maść świstakowa jest doskonała na problemy ze stawami,
przeciążenia i bóle mięśni, kości, pleców, kręgosłupa,
ramion, kolan, reumatyzm i artrozę, łokieć tenisisty.
Mieszkańcy dolin alpejskich od wieków stosują tłuszcz
ze świstaków jako środek do masażu na reumatyzm, bóle
stawów, kości, mięśnie itp. Wielu z nas zastanawia się,
czy to rzeczywiście maść ze świstaka, tj. jego
tłuszczu. Tak, rzeczywiście tak jest, ale to nie chodzi
o świstaka z obszarów górskich na Słowacji, gdzie jest
chroniony, ale świstaka żyjącego w Alpach, gdzie jest
jednym z najczęściej upolowanych gatunków zwierząt.
Świstak posiada największe zapasy tłuszczu jesienią,
kiedy to najlepiej nadaje się do upolowania.
W przemyśle farmaceutycznym stosowany jest tłuszcz
wewnętrzny, który jest lepszej jakości niż tłuszcz
zewnętrzny. Tłuszcz zawiera cenne substancje, które
działają przeciwzapalnie, nawilżają skórę, jest bogaty
w witaminy D i E. Zastosowanie: Wmasowywać w
dotkniętych obszarach 2-3 razy dziennie.
Pojemność: 250 ml. Kraj pochodzenia: Niemcy